Az atlétikával nem lehet tévedni, mert alapsportként tökéletes indítást ad a gyerekeknek – mondja Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója. A Kölyökből Atléta Program egyedülálló tehetséggondozásra ad lehetőséget a 6-10 éves korosztály számára a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság keretében. Új tartalmak, egyedi megközelítés – mindez élménycentrikusan, játékosan.

A kidolgozott program korosztályos bontásban foglalkozik a gyerekekkel hét mozgásterületen, ami életkorilag indokolt a szakértők szerint. Futás, ugrás, dobás, egyéni és csapatjátékok, akrobatikus gimnasztika, küzdőfeladatok, valamint prevenciós mozgások – sorolja a sportszakmai igazgató, aki utóbbit különösen fontosnak tartja, mivel a rossz tartás, testi elváltozások sokszor csak későn derülnek ki, amikor már nehezebb azokat kezelni. Ezért az a legjobb – hangsúlyozza –, ha egy széles pályára helyezik a gyermeket, ami számos irányba elágazhat. A Kölyökből Atléta Program olyan nyílt konstrukció, ami megadja ezt a lehetőséget.

A felsőbb korosztályokban nagyon sokszor küzdenek azzal, hogy bizonyos lemaradásokat be kell pótolni. Számtalan nemzetközi példa bizonyítja az atlétika egyetemességét, hogy a sportolók könnyedén tudják váltogatni a sportágakat, köszönhetően az atlétikai alapedzettségnek. Magamban ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy amikor a gyereket iskolába visszük, általában nem iskolát, hanem tanítónénit választunk, mert azt szeretnénk, hogy a gyerek jól tudjon írni, olvasni, számolni, rajzolni, énekelni. Ilyen szempontból az atlétika, mint a sportok királynője nagyon jó tanítónéni is – mondja Scheidler Géza, aki szerint a programba való belépés hosszútávú, sikeres szereplést kínál a fiatal tehetségeknek.

Ennél a korosztálynál az elsődleges célközönség a szülő és a testnevelő. Mivel az alapvető mozgásanyag része a nemzeti alaptantervnek, a szülő elsősorban az iskolánál tud tájékozódni, hogy milyen szinten foglalkoznak kölyök atlétikával. Illetve emellett érdemes felkeresni az egyesületeket, akik ilyen csoportokat működtetnek.

A program tartalmi elemei, valamint a működés részletei egy elektronikus felületen fognak megjelenni, a programhoz való csatlakozás után minden tevékenység itt lesz elérhető. A digitális tudástár mellett például edzéstervezéshez, online képzésekhez, egyéni tudásprofilhoz is hozzájuthatnak a programba bekerülő gyerekek, a szülői felület pedig kiváló lehetőség lesz arra, hogy a szülők megfelelő tájékoztatást és visszajelzést kapjanak a gyerekek teljesítményéről.

A program egyik legfontosabb pontja, hogy a foglalkozásoknak nem a versenyatlétika adja az alapját, hanem az atlétikai mozgások előkészítése. A hét mozgásterület tökéletesen lefedi a korosztálynak nélkülözhetetlen mozgásformákat, így megvalósulhat a cél, hogy ne egyoldalúan képezzék a gyerekeket. Tehát atlétika edzés alatt általános sportra készítő komplex edzéscsomagot lehet kínálni.

A programban szereplő versenyek elsősorban az eseményközpontúságot garantálják, ám fontos hangsúlyozni, hogy olyan csapatversenyekről van szó, ahol az egyéni megmérettetések összeadódnak. Tehát nem az a cél, hogy valaki első, második vagy harmadik legyen, így kivédhető a korai besorolódás. Természetesen a program nyomon követi az egyéni eredményeket is, de nem ezek adják az értékelés alapját.

Több szinten szerveződnek a versenyek: helyi szinten, ahol házi és egyesületi versenyeken lehet részt venni. A regionális versenyekre az egyesületek nevezik csapataikat, innen kerülnek a résztvevők meghívásra az országos versenyre, ami valójában olyan, mint egy atlétikai fesztivál.

Forrás:www.kolyokatletika.hu

A programban egyesületünk is rész vesz! Jelentkezz te is!

Powered by SAGhost © All rights reserved.