Club hírekEgyéb kategóriaPápai Atlétikai ClubAtlétika: magyar dobók az U18-as világranglista élmezőnyben

2021.05.07.

Bár még csak néhány versenyen vettek részt az idén a magyar utánpótláskorú dobóatléták, többen is a korosztályos világranglista élmezőnyéből várják a folytatást – összeállításunkban az U18-asokkal foglalkoztunk.

B. Z. – utanpotlassport.hu

Nagyszerű formát mutattak az elmúlt hetekben az ifjúsági, azaz az U18-as korosztályt képviselő dobóatléták. A számos egyéni csúccsal párosuló remek eredmény nemcsak a hazai mezőnyben, hanem a nemzetközi szinten is igen biztató. Ezt a korosztályos világranglisták állásai is jelzik.

A kalapácsvető fiúk U18-as világranglistáját az ötkilós szerrel Füredi Dániel vezeti. A Pápai AC fiatalja május elsején, Szombathelyen dobta meg a 76.01 méteres egyéni legjobbját, és ebben az évben addig még nem járt 74 méter felett, viszont tavaly már 75.13-at is tudott az ötkilóssal – legutóbb ezt szárnyalta túl.

Ugyanebben a sorban Csekő Miklós a második. A VEDAC-os ígéret 73.85 méteres egyéni csúcsát Pápán érte el április végén. Azon a versenyen éppen Füredit előzte meg. Ám a magyar utánpótlásmezőny színvonalát mutatja, hogy az U18-as világranglista első húsz helyezettje között további három hazai reménység tanyázik. A Haladás VSE-t képviselő Koós Gábor 69.80 méterrel a hetedik, a Dobó SE-s Varga Benjámin 66.85-tel a tizennyolcadik, míg klubtársa, Bedőcs Barnabás 66.47-tel a huszadik.

A lányok ifjúsági korosztályához a háromkilós kalapács tartozik. A márciusi téli dobóbajnokságon Viszkeleti Villő 69.12 méteres egyéni rekorddal nyert az U18-asok között, ez az eredmény pedig jelenleg a második a korosztály világranglistáján. A Dobó SE-ben készülő Villőt a VEDAC-os Csatári Jázmin követi a magyar sorban. Ő Székesfehérváron dobta a 67.56 méteres legjobbját, és ezzel az előkelő negyedik a világranglistán, melyen Zimmermann Lili (FSE) 61.01-gyel a tizenötödik, Zsigovics Panna (FSE) 59.75-tel a tizenkilencedik.

A gerelyhajító fiatalok is kitettek magukért a közelmúlt megméretésein. Gödöllőn az FTC-s Herczeg György 75.87 méteres egyéni csúccsal rukkolt elő, és jelenleg a második a 700 grammos szerrel történő dobásokat összesítő U18-as világranglistán. Mellette ugyancsak az élmezőnyhöz tartozik az MTK Budapestet erősítő Jancsik Martin, aki szintén Gödöllőn hajította a 69.43 méteres legjobbját, és ez a korosztály idei hatodik legjobb eredménye a világon.

A lányok között a VEDAC-os Kövér Fanni ugyanott bemutatott 57.23 méteres produkciója egyben U18-as hazai csúcs is lett az 500 grammos gerellyel. A dobással  tavaly a szeptember végén felállított 56.25 méteres korosztályos rekordját adta át a múltnak, és ugrott a világranglista harmadik helyére. A pozíciókat illetően nem sokkal lemaradva követi őt a Szolnoki Honvéd fiatalja, Makai Anna, aki 49.61 méterrel a nyolcadik. Kövér Fanni ráadásul diszkoszvetésben is igen otthonosan mozog. A 48.41 méteres idei teljesítménye az ötödik helyet jelenti számára, de ennél tavaly már majdnem egy méterrel is jobbat tudott. A fiúk között a másfélkilós diszkosszal is van top húszas magyar versenyző. A csepeli Raffay Csanád az U18-as téli dobóbajnokságon 55.53 méteres egyéni csúccsal nyert, és jelenleg a tizenharmadik a korosztály világranglistáján.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Forrás:www.utanpotlassport.hu

Powered by SAGhost © All rights reserved.